Londen 2 - 2993 LA Barendrecht 0180 61 11 88 Openingstijden: 09.00 - 17.00 | |||||
Ik vermoed dat mijn werkgever mij wil ontslaan, wat nu?
In het geval u vermoedt dat uw werkgever u wil ontslaan, dan is het van belang dat u tijdig juridisch advies inwint. Vermaat Advocaten zal met u uw wensen inventariseren. Wilt u meewerken met een beëindiging van uw dienstverband onder behoud van uw WW-rechten of wilt u streven naar behoud van uw dienstverband? Vermaat Advocaten zal ook met u nagaan of uw ontslag volgens de geldende regels verloopt. Welke regels er gelden, is per ontslagsituatie verschillend. Het is belangrijk dat uw ontslag aan de geldende regels voldoet, omdat u anders geen recht zult hebben op een WW-uitkering. Ik heb van mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van mijn arbeidsovereenkomst ontvangen, wat is wijsheid?
Indien uw werkgever aan u een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van uw dienstverband heeft verstrekt, dan is het belangrijk dat u de vaststellingsovereenkomst op zijn juridische kwaliteiten laat beoordelen. Alleen in het geval de vaststellingsovereenkomst aan de geldende wet- en regelgeving voldoet, komt u voor een WW-uitkering in aanmerking. Uiteraard is daarbij uw persoonlijke situatie van belang. Mijn werkgever heeft mij op non-actief gesteld, wat moet ik doen?
Een werkgever mag u niet zomaar op non-actief stellen. Volgens vaste rechtspraak is een op non-actiefstelling enkel toegestaan als daartoe een zwaarwegende reden is. Bijvoorbeeld indien de werkgever onderzoek wil doen naar mogelijke fraude. Indien uw werkgever u op non-actief stelt, is het belangrijk dat u aangeeft dat u het daarmee niet eens bent en dat u bereid en beschikbaar bent uw arbeid te verrichten. Uw werkgever moet dan aan u het loon door blijven betalen. Het is voorts van belang dat u onmiddellijk juridisch advies inwint. Vaak is een op non-actiefstelling voorbode van een naderend (door de werkgever beoogd) ontslag. Indien uw werkgever volhardt in uw op non-actiefstelling en er is geen zwaarwegende reden daartoe aanwezig, dan is het vaak verstandig om in kort geding wedertewerkstelling te vorderen. Ik ben op staande voet ontslagen, wat nu?
Als uw werkgever u op staande voet heeft ontslagen, dan is het belangrijk dat u zich onmiddellijk wendt tot een advocaat voor juridische bijstand. Een ontslag op staande voet heeft vergaande consequenties. Zo zal het UWV WERKbedrijf oordelen dat u verwijtbaar werkloos bent geraakt en zal het UWV WERKbedrijf uw aanvraag tot een WW-uitkering afwijzen. Volgens de gewijzigde arbeidsrechtwetgeving heeft u slechts twee maanden na het ontslag op staande voet de tijd om de rechter te verzoeken het aan u gegeven ontslag op staande voet te vernietigen. U dient dus tijdig te protesteren tegen het ontslag op staande voet en daarbij dient u aan te geven dat u bereid en beschikbaar bent uw arbeid te verrichten en dat u aanspraak maakt op loondoorbetaling. Als uw werkgever niet bereid is het ontslag op staande voet in te trekken, dan is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. Mag mijn werkgever mij in mijn proeftijd ontslaan?
Uw werkgever mag u in beginsel zonder opgave van reden in uw proeftijd ontslaan. Er geldt dan geen opzegtermijn. Het ontslag mag niet discriminatoir zijn. U mag dus niet in uw proeftijd worden ontslagen omdat u bijvoorbeeld zwanger bent. Als u in uw proeftijd wordt ontslagen, dan is het van belang juridisch na te gaan of uw ontslag geldig is. Zo worden er sinds de gewijzigde arbeidsrechtwetgeving strengere voorwaarden gesteld aan een proeftijdbeding. Bij arbeidsovereenkomsten van zes maanden of korter mag namelijk geen proeftijd meer overeengekomen worden. Bovendien is een proeftijdbeding nietig indien de werkgever op basis van een eerdere arbeidsovereenkomst met de werknemer al een voldoende duidelijk beeld van de bekwaamheid van deze werknemer heeft kunnen vormen. Ook een proeftijdbeding in een opvolgende arbeidsovereenkomst, waarbij de vorige en huidige werkgever elkaars opvolger zijn, is nietig. Verder geldt dat een proeftijdbeding schriftelijk moet worden overeengekomen. Ook worden er eisen gesteld aan de duur van de proeftijd. De maximale duur van de proeftijd is twee maanden, en een maand indien de arbeidsovereenkomst voor korter dan twee jaar is gesloten. Een proeftijdbeding van langer dan een maand bij een arbeidsovereenkomst korter dan twee jaar is nietig, tenzij in een CAO of bestuurlijke regeling daarvan is afgeweken. Mijn werkgever wil mijn arbeidsvoorwaarden wijzigen, mag dat zomaar?
Nee, dat mag niet zomaar. In het geval uw werkgever aan u heeft aangegeven uw arbeidsvoorwaarden te willen wijzigen, en u bent het met de voorgestelde wijziging niet eens, dan is het raadzaam juridisch advies in te winnen. Er zijn verschillende situaties denkbaar. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten.
Indien u wordt ontslagen nadat uw werkgever daartoe toestemming heeft verkregen van het UWV WERKbedrijf, of de kantonrechter ontbindt op verzoek van uw werkgever uw arbeidsovereenkomst, dan wel uw werkgever zet uw tijdelijke arbeidsovereenkomst niet voort, of uw werkgever heeft verwijtbaar gehandeld waardoor u de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd of laten ontbinden, dan heeft u mogelijk recht op de wettelijke transitievergoeding. U dient ten minste 24 maanden bij uw werkgever in dienst te zijn. Bovendien gelden er uitzonderingen. Zo dient u ouder te zijn dan 18 jaar, maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd. Ik ben ziek, kan mijn werkgever mij ontslaan?
Tijdens de eerste twee jaren van uw ziekte mag uw werkgever u in beginsel niet ontslaan. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Indien u ziek bent geworden nadat uw werkgever voor u een ontslagvergunning heeft aangevraagd bij het UWV WERKbedrijf, dan mag uw werkgever na daartoe verkregen toestemming de arbeidsovereenkomst met u opzeggen. Uw ziekte was dan niet de reden voor het ontslag. Ook mag uw werkgever uw arbeidsovereenkomst opzeggen in uw proeftijd, ook al bent u ziek. Uw ziekte mag dan echter niet de reden zijn dat uw werkgever uw arbeidsovereenkomst opzegt in uw proeftijd. Ook als u niet of onvoldoende meewerkt aan uw re-integratie, dan kunt u worden ontslagen. Datzelfde geldt, onder bepaalde voorwaarden, als u langere tijd regelmatig ziek thuis bent en dat onaanvaardbare gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van uw werkgever. Ik ben ziek, maar mijn werkgever weigert mij ziek te melden. Mag dat?
Nee, dat mag niet. Uw werkgever mag niet weigeren u ziek te melden. Uw werkgever mag namelijk niet op de stoel van de bedrijfsarts gaan zitten. Uw werkgever dient u ziek te melden en u op te laten roepen op het spreekuur van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts zal beoordelen of u ziek en arbeidsongeschikt bent. Ik ben het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts. Wat nu?
Indien u het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kunt u een deskundigenoordeel (second opinion) aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. De verzekeringsarts van het UWV WERKbedrijf zal uw situatie opnieuw beoordelen. Het advies van de verzekeringsarts is niet bindend. De rechtspraak laat echter zien dat rechters grote waarde toekennen aan het advies van de verzekeringsarts indien alle procedurele aspecten in acht zijn genomen. Als ik akkoord ga met een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van mijn dienstverband, kom ik dan in aanmerking voor een WW-uitkering?
Ja, mits de vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van uw dienstverband met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving is opgesteld en u niet ziek en arbeidsongeschikt bent. Het is dus van groot belang een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van uw dienstverband juridisch te laten beoordelen. Ik ontvang ten onrechte geen loon meer. Wat nu?
Indien uw werkgever u ten onrechte geen loon meer betaalt, dan kunt u een loonvordering starten. De werkgever wordt dan een laatste maal gesommeerd het loon te betalen, waarna een gerechtelijke procedure volgt. In die procedure kunt u naast uw loon aanspraak maken op de wettelijke verhoging (een soort boete vanwege niet tijdige betaling die kan worden opgelegd aan uw werkgever), de wettelijke rente, de buitengerechtelijke kosten en een veroordeling van uw werkgever in de proceskosten. Nadat de rechter uw vorderingen heeft toegewezen, kunt u het vonnis ten uitvoer laten leggen door de deurwaarder. Mijn vraag staat er niet bij.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met Vermaat Advocaten. | |||||
Regio's Twitter feeds @VermaatAdvocaat Vermaat Advocaten 2021 / Privacy Statement Algemene voorwaarden Vermaat Advocaten in Barendrecht - Met Recht Raadzaam!
Technisch design by VDLX |