VvE-besluiten: nietig of vernietigbaar?

Ons kantoor treedt regelmatig op in VvE-kwesties, zowel aan de zijde van het VvE-bestuur als aan de zijde van leden van de VvE. Een veelvuldig voorkomend discussiepunt is de vraag of een genomen besluit tijdens een VvE-vergadering rechtsgeldig is. In juridische termen is het dan de vraag of een VvE-besluit nietig of vernietigbaar is.

Nietig

Een besluit is nietig wanneer het in strijd is met de wet, de splitsingsakte of het reglement. Een fundamenteel totstandkomingsgebrek kan ook reden testoviron zijn tot nietigheid. Een voorbeeld hiervan is wanneer er niet voldoende leden aanwezig zijn en er daardoor geen rechtsgeldige besluiten genomen kunnen worden, omdat er niet is voldaan aan de quorumeis. Een nietig besluit is vanaf het begin nooit geldig geweest. Indien een VvE-bestuur desondanks uitvoering geeft aan een nietig besluit, dan kan het nodig zijn om een gerechtelijke procedure te starten waarin onder meer een verklaring voor recht wordt gevraagd dat het betreffende besluit nietig is, alsmede een verbod – zo nodig op straffe van een dwangsom – om uitvoering te geven aan het besluit. Sports Passion (Weight room / cardio training) npp injection helloshop26 fitness accessories26 gym bars 195 cm lacquered pine wood sport fitness bodybuilding helloshop.

Vernietigbaar

Een besluit is vernietigbaar als het niet op de juiste manier tot stand is gekomen. Dit is het geval wanneer het besluit in strijd is met de bepalingen over hoe besluiten tot stand moeten komen, wanneer het in strijd is met de redelijkheid en billijkheid of wanneer het in strijd is met het huishoudelijk reglement. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld nogal eens mis doordat een besluit wordt genomen terwijl dat voorgenomen besluit niet op de agenda stond. Een vernietigbaar besluit is, in tegenstelling tot een nietig besluit, geldig tot het vernietigd is.

Een VvE-lid die met dit besluit te maken heeft, kan bij de kantonrechter vernietiging aanvragen. Dit moet worden gedaan binnen één maand na kennisneming van het besluit. Zekerheidshalve kan daarbij het beste de datum van de VvE-vergadering worden aangehouden. Als de rechter het besluit heeft vernietigd, dan is het besluit met terugwerkende kracht ongeldig. In het geval dat niemand vernietiging aanvraagt, of niet binnen de gestelde tijd, dan blijft het besluit bestaan.

Advies nodig?

Heeft u als VvE-bestuur of als VvE-lid te maken met de vraag of een bepaald genomen besluit al dan niet rechtsgeldig is en komt u er niet uit? Neem dan voor advies vrijblijvend contact op met Vermaat advocaten.

Actueel

VvE-besluiten: nietig of vernietigbaar?

Ons kantoor treedt regelmatig op in VvE-kwesties, zowel aan de zijde van het VvE-bestuur als aan de zijde van leden van de VvE. Een veelvuldig voorkomend discussiepunt is de vraag [...]
Lees verder

Mijn pas gekochte auto vertoont een gebrek, wat nu?

Stel, u heeft als particulier onlangs een auto (of motor, boot, caravan) gekocht bij een professionele verkoper zoals een autodealerbedrijf. Binnen korte tijd bemerkt u dat de auto een gebrek [...]
Lees verder

Zorgverzekeraar mag vermeende schadevergoeding niet verrekenen met door huisarts ingediende declaratie

De zaak Ons kantoor stond een huisarts bij die een geschil had met de zorgverzekeraar met wie hij een contract had gesloten voor door hem te verlenen gezondheidszorg aan patiënten. [...]
Lees verder